tiistai 30. heinäkuuta 2013

Näin kuvaan!

Ajattelin jo silloin, kun pistin Näin muokkaan! -haastetta pystyyn, että luonnollinen jatkumo tälle on Näin kuvaan!. Tai oikeastaanhan sen olisi pitänyt olla esiosa, mutta kaikkea ei voi aina saada :D Nyt on muutenkin ideaali aika vähän kirjoitella aiheesta, koska olen juuri äskettäin vaihtanut kameraa vanhan mentyä rikki ja syksyäkin ajatellen lightbox on tulossa ebaysta.


Kamerana toimii jo ilmeisesti markkinoilta poistunut ja käytettynä itselle kotiutunut Canon EOS 40D -digijärkkäri, jossa on linssinä EF 50mm 1:1.8. Tällä linssillä täytyisi kuvata melkein puolen metrin päästä, ja siinä ei ole ollenkaan zoomia, joten lisäosana hommasin lähikuvaamiseen sopivan Makrumin lähilinssin (4X). Lähilinssit on halpa ja itselle ainakin kelpo lisä kynsien kuvaamiseen, sillä se maksoi vain vajaan 17e ja pääsen sillä kuvaamaan 16 sentin päähän. Todellinen helpotus siis, kun ei tarvitse enää rajata kuvasta 3/4 pois.

Seuraavaksi kerron hiukan kuvausjärjestelyistä, joista on nyt otettu rakeiset kuvat sillä vanhalla hajonneella kameralla :D Lamppu on Ikeasta hommattu kohdevalaisin, jossa on päivänvalolamppu. Valaistus on kelpo tapa saada myös hyviä kuvia. Jos valaistus on kehno, hyvälläkään kameralla ei saa hyviä kuvia. Suosittelen siis hommaamaan tehokkaan valaisimen (tai kaksi, mikä itsellä on suunnitelmissa) ja päivänvalolampun. Oman lampun värilämpötila on 6400 K, eli ei lähellekään yhtä keltaista valoa, mitä "normaaleissa" lampuissa on. En väitäkään tietäväni näistä lampuista oikein mitään, mutta tuo toimii minulla.


Kamerassa käytän automaattista valkotasapainon säätöä, joten kamera itse saa päättää, minkä sävyinen valo on. Tuo käyttämäni linssiyhdistelmä yhdistettynä valaistusolosuhteisiin vaatii käyttämään suhteellisen pientä aukkoa (minkä siis säädän käsin), jotta saan tarpeeksi suuren syväterävyyden (eli siis tarkan kuvan kaikista haluamistani kohdista). Pieni aukko taasen vaatii suhteellisen pitkää valotusaikaa, jottei kuvista tulisi ihan pimeitä. Pitkä valotusaika taasen tekee kuvista hyvin tärähdysherkkiä, joten käytän kuvaamisessa aina jalustaa ja kaukolaukaisinta. Monesti ylivalotan kuvia vielä hitusen kuvausvaiheessa, jotta säästyisin tietokoneella tehtäviltä muokkauksilta. Siinäpä lyhyesti siitä, mitä käytän kamerassa ja miksi.

Olen kuvannut vasta muutamia viikkoja tämän uuden kameran kanssa, joten opeteltavaa on edelleen paljon. Otankin mielelläni vinkkejä ja ehdotuksia vastaan, mitä kannattaa kokeilla :)


Tällä hetkellä kynsikuvaamisen taustalla toimii ihan yksinkertainen valkoinen paperi, koska omatekemäni lightbox hajosi ja uusi on vasta matkalla. Olen sitä mieltä, että tällaisilla halvoilla ratkaisuilla pääsee ihan laadukkaisiin kuviin. Tärkeintä on saada kuvan tausta mahdollisimman rauhalliseksi: eli ei siis sitä petaamatonta sänkyä taustalle vaan mieluummin vaikka valkoinen t-paita.

Valohan siis kannattaisi suodattaa esim. juuri lightboxissa kankaan tms. läpi, jotta ei tulisi heijastuksia ja varjoja, mutta ilmankin pärjää. Itse suuntaan valon sillä tavalla, että varjo tulisi mahdollisimman piiloon eikä näkyisi kuvassa (eli useimmiten kohteen taakse). Kaksi eri suunnista tulevaa valoa kanssa poistaisi varjoja, ja samalla parantaisi valaistusolosuhteita. Ehkä sitten seuraavalla Ikean reissulla...

Olen kokeillut kuvailla valon tullessa eri suunnista ja todennut, että paras tulos on, kun valoa tulee suhteellisen samasta suunnasta kuin mistä kamerakin kuvan räpsäisee. Alkuun ajattelin, että on varmaan hyvä, jos valo tulee ihan kohtisuoraa kohteen päältä, mutta varsinkin kynsikuvissa se aiheutti ikäviä varjoja sormiin.

Käytännössähän tämä oma kynsikuvaaminen on ergonomisuuden huipentuma. Kykin siis tuossa pöydän vieressä toinen käsi valkoisen taustan edessä ja toinen kaukolaukaisimella. Sitten yritän samalla kurkkia kameran aukosta, mitä kuvaan ja pysytellä mahdollisimman paikallaan ettei kuva tärähtäisi.


Tykkäsittekö kuulla näistä kuvausjutuista tai saitteko tästä mitään ideoita tai vinkkejä itselle? Olisi myös mukava kuulla, onko täällä muilla jotain erityisiä kikkoja, miten hoitaa kynsikuvaamista :) Toivottavasti joku jaksoi lukea tämän romaanin loppuun asti ja haluaa vielä raottaa sanaista arkkuaankin. Huomenna saatte sitten ne kynnet, olen nimittäin vesimarmoroinut!22 kommenttia:

 1. Tosi kiva kuulla miten kuvailet :) itse tyydyn ottamaan kuvia useimmiten ulkona koska siellä on paras valo mut joku tommonen valkonen tausta olis kyl ihan mahtava.. Eikä mulla oo niin huippua kameraa että saisin yhtä upeita kuvia ku sulla on aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun luit tämän! Ei todellakaan tarvitse mitään huippukameraa, jos vaan olosuhteet on hyvät! Itsekin ulkona kuvaisin mieluusti, tai sitten aurinkoisen ikkunan alla, mutta itsellä on niihin vähän heikko pääsy. Ja en kehtaisi mennä kamerajalan kanssa kerrostalon pihaan pällisteltäväksi :D

   Voin kyllä ehdottomasti sullekin suositella talveksi päivänvalolamppua ja valkoista paprua, halpa ratkaisu kun lamppu+valaisin oli mullakin alle 20e.

   Poista
 2. Tässähän alkaa ihan hävettämään omien kuvien laatu ja kuvausolosuhteiden yksinkertaisuus :D Lightboxia ja päivänvalolamppua olen tosin itsekin harkinnut, ja ehkä saankin ne syksyksi hommattua. No, huomisia vesimarmorointi kuvia odotellessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä yhtään tarvitse hävetä, jos hyviä kuvia kerran saa! Pokkarilla kun itse kuvasin, niin sai hyvin otettu käsivaralta kuvat ja ihan ton saman valkoisen paperin kanssa :) Järkkärillä kun kuvaan nyt ja pääsen oikeasti vaikuttamaan esim. valotusaikoihin, niin jalusta ja kaukolaukaisin on oikeasti pakollisia, koska pelkästään kameran oman laukaisun painaminen täräyttää kuvaa niin paljon että se menee pilalle :D

   Poista
 3. Tää oli tosi hyödyllinen postaus! Oonki just miettiny kaikkia kuvaus juttuja kun ensimmäinen järkkäri on tulossa.Tähän asti oon kuvannu mun kamerapuhelimella, ja sillä vaan tulee niin paljon parempia kuvia ulkona ku sisällä niin yleensä otan kynsikuvat satunnaisissa paikoissa ulkona:)
  Toi sun kuvaus systeemi näyttää kyllä tosi kätevältä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen että käy kirjastosta hakemassa jonkin järkkärikuvaamisen käsikirjan. Itse hain ja siitä oli todella hyötyä, kun en ollut kuin aiemmin järkkäriä kokeillut. Ne pari perusjuttua kun ymmärtää, niin pääsee jo pitkälle ja loput voi käyttää kameran automatiikkaa :) Jalustaa tosiaan suosittelen järkkärille, koska itsellä ainakaan ei onnistuisi yhdellä kädellä käyttäminen (varsinkaan vasemmalla, kun tietty ne tehdään oikealle kädelle :D)
   Musta on kyllä kiva ainakin yrittää auttaa, jos haluat jotain kysellä, kun alat järkkäriäsi kokeilla :) Millanen sulle on tulossa?

   Poista
  2. Kiitti vinkistä täytyykin, käydä tsekkaamassa kirjastosta. Joo toi kamerajalusta olis mulle muuhunki kuvaamiseen hyödyllinen niin sen varmasti hankin;)Itseasiassa en itsekkään vielä tiedä mikä järkkäri se on, tulee synttärilahjaks syyskuussa, pitäis vaan jaksaa oottaa:D

   Poista
  3. Hihi, jos teillä on perheessä jollain muulla järkkäri niin luultavasti sun on samaa merkkiä :D Silleen pystyy lainailemaan putkia ristiinrastiin meinaan. Onneks ei ole enää pitkää aikaa odotella :)

   Poista
 4. Wau, kekseliäät kuvausolosuhteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää olla kekseliäs :D Taas pitää olla uudelleen, kun joskus se valolaatikko saapuu, koska toi mun lipaston päällinen on aika kapea...Voi olla että loota ei meinaan kunnolla mahdu siihen :D

   Poista
 5. Ite kuvailen puhelimen kameralla (luojan kiitos on edes pikkuisen tasokkaampi sellainen) ei tullut puhelinta ostaessa mieleen että sillä tulen kynsiä kuvaamaan. Yritän päästä aina parvekkeelle kuvaamaan kun tuolla puhelimen kameralla sisällä otetuissa kuvissa huonossa valoissa esiintyy järkyttävää kohinaa :( järkkäri ois kiva saada saas nähä tuleeko joskus hankittua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäs siinä, jos hyviä kuvia saa :) Kohinaa tulee helposti sisätiloissa, kun valoa ei ole tarpeeksi hyvin ja kamera automaattisesti yrittää korjata sitä lisäämällä herkkyyttä...Tota tapahtuu helposti myös pokkareilla ja veikkaan, että järkkäri saattaa tehdä samaa jos sitä ei itse estä :D Itse aina säädän herkkyyden aika alas, kun kuvaan, ettei kamera rupea sitä nostamaan.
   Sullakin voisi talvella auttaa päivänvalolamppu, jos et halua mennä parvekkeelle hytisemään :D Se varmaan helpottaisi kivasti jo kännykkäkuvaamistakin :)

   Poista
 6. Odotan innolla juttua saapuvasta lightboksista! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täytyykin tehdä siitä juttua! Pari viikkoa sitten on jo tilattu, mutta saas nähdä kauanko menee kun kyseessä on Kiinan ihme :D

   Poista
 7. Pitäisi kai itsekin syksyä ja pimeää kautta ajatellen tehdä oma lightboksi. Ja löytää sille vielä oiva paikka (ja säilytyspaikka myös) ja ostaa lamppu mikä aiheuttaa päänsärkyä :D

  Mutta heräsi kysymys, mistä löysit noin edullisen lähilinssin ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos rupeat tekemään itse boxia, niin suosittelen jotain kangasta ihan hommaamaan sitä varten. Nimimerkillä: tein omani nenäliinasta ja pistin siitä nopeasti sormeni läpi :D
   Mun lähilinssi on verkkokauppa.comista :) Toi on ollut oikein toimiva!

   Poista
 8. Kiitos tästä! Oli mielenkiintoista luettavaa. Saako noita päivänvalolamppuja myös Ikeasta vai onko vaan tuo itse valaisin sieltä? Olisi nimittäin Ikean reissu sunnuntaina tiedossa ja voisin samalla pistää kuvausvalaistuksen kuntoon :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon valaisimen ostin Ikeasta Sissin suosituksesta, se on kympin. Sitten hain siihen päivänvalolampun Prismasta, sieltä lähdin ekana hakemaan, kun tiesin että sieltä ainakin saa :) Jos ton saman valaisimen haluat, niin se on Tertial, jos nyt oikein muistan.

   Poista
 9. Voi kiitos tästä postauksesta!
  Olen juuri hankkimassa ensimmäistä järkkäriäni ja tässä tuli infoa silmät ja suut täyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kun tästä oli apua! Millaista järkkäriä oot hommaamassa? Meinaan itsekin sain ton vinkin, että käytettynä saa tosi hyvää kamaa ja halvemmalla :) Että kannattaa kameraliikkeistä niin käytettyjäkin kysellä!

   Poista
 10. Tästä jutusta tuli ihan fiilis, että voi vitsi ois kiva opetella kuvaamaan manuaalisäädöillä. :) Tosin ei mulla mitään järkkäriäkään vielä ole, mut just nuo aukkojutut ym. kiinnostaisi opetella. Jonkin verran kai käyttämälläni pokkarillakin voisi kuvata manuaalisesti. Ja eikun opettelemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näihin jää jotenkin koukkuun, kun oppii lisää ja aina kokeilee uusia juttuja. Sitten aina haluaa vaan oppia lisää :) Kannattaa kyllä pokkaristakin kokeilla, mitä kaikkea pystyy säätämään, ja millasia vaikutuksia niillä on :)

   Poista