keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Rehellisyydestä ja yhteistyöstä

Taas on internetin ihmeellisessä maailmassa kuhissut, nimittäin saadut tuotteet, blogiyhteistyö ja tuotteiden arvosteleminen on olleet aiheina. Näistä aiheista puhuttaessa tulee niin helposti sohaistua muurahaispesään, siksipä päätin sotkea omankin lusikkani soppaan :D

Kuva täältä.

Aloitetaan rehellisyydestä, koska omasta mielestäni tämä on hyvin tärkeä kohta, kun kirjoittaa mielipidettään tuotteista. Itsellä ei ole mitään merkitystä onko lakka tai koriste saatu vai oma ostamani, kirjoitan joka kerta sen, mitä sillä kertaa siitä mieleeni siitä tulee. Jos tuote on huono, miksi kehuisin sitä? Kuka tahansa sen huomaa ostaessaan, että eipä tuote olekaan niin hyvä kuin bloggaaja kehui. Siinä helposti menettää uskottavuutensa ja lukijoita siinä samalla. Niinpä jos kehun esim. lakkaa, olen oikeasti tykännyt siitä ja jos haukun, niin en tykännyt. Yksinkertaista.

Moni varmastikin ihmettelee nyt monessa blogissa pyörineitä A-Englandin lakkoja, ja miten niistä sataa kaikkialla aina pelkkiä kehuja. Siksi, että ne on oikeasti ihan hirmu laadukkaita! En näe siinäkään järkeä, että etsimällä etsisi laadukkaasta tuotteesta jotain haukuttavaa vain siksi, että lukijat eivät epäilisi rehellisyyttä. Nämä on niin monimutkaisia juttuja.


Entäpä miksi bloggaajat tekevät yhteistyötä yritysten kanssa? Varmastikin monista syistä, mutta itselleni pääasiallinen syy on, että bloggaaminen on hauskaa ja yhteistyön kautta saan kokeilla varmasti monia sellaisia tuotteita, mitä itse en välttämättä muuten ostaisi. Tällä tavoin olen löytänyt itselle uusia lempparikoristeita ja mieleisiä lakkojakin. Lisäksi haluan jakaa omat kokemukseni lukijoiden kanssa, siten myös lukijat voivat löytää itselleen uusia suosikeita. Ihan samalla tavalla kuin itse olen löytänyt kokeilemalla jotain, mistä olen lukenut jostain toisesta blogista.

Pueenin laatat löytyivät Sissin blogista.

Yksi asia mikä myös puhuttaa ihmisiä on se, että samat saadut tuotteet vilisevät blogeissa niin että postaukset ovat samankaltaisia. Näin ainakin itse asian muotoilisin, ja rinnastan samaan kuin itse en välttämättä jaksa lukea kymmentä postausta peräkkäin uudesta LivBoxista.

Ajattelen itse niin, että esittelen itsestäni kiinnostavia tuotteita. Siksipä omassa blogissani ei näkynyt ollenkaan esim. OPIn silloin uusia hiekkalakkoja, koska en niistä innostunut. Nytemmin innostuin hiekkalakoista, ja päädyin siksi niistä myös kirjoittamaan. Tähän mennessä en ole näistä "crememäisistä" tekstuurilakoista innostunut, jotka omaan silmään näyttävät vaahtomuovilta kynsillä. Niitä ei ole myöskään blogissa näkynyt. Myös holoinnostus on tullut jälkijunassa, siksi nekin ovat vasta nyt tulleet. Summa summarum: esittelen siis sellaisia juttuja, mitkä itseä kiinnostavat enkä hanki jotain juttuja vain siksi, että muutkin niitä esittelevät tai ne ovat uusia.

Uudet Golden Rosen Holiday-tekstuurit ovat pörränneet jo jonkin aikaa blogeissa.
Oma blogini ei todellakaan ole swatch-blogi, eikä tule sitä koskaan olemaankaan. Niinpä usein otan monista erikoisista lakoista (huom. siis sekä saaduista että itse hankkimistani) jonkin kuvan ilman koristeluita, mutta pyrin pitämään postauksien pääpainon kynsien koristelemisessa. Siksipä teenkin joka kerta kynsille koristelut. Paitsi siis jos pahastikin laiskottaa :D


Viimeiseksi taidan puhua niistä linkeistä, sitä kuitenkin joku odottaa :D Itse siis linkitän saamani tuotteet eikä kukaan ole minulle sanonut että niin pitäisi tehdä. Tosin linkitän samoin myös ostamiani tuotteita, niihin kauppoihin mistä ne ovat peräisin. Tämä teen siksikin, että säästän vaivan siltä joka ihailee lakkaa X ja  koristetta Y postauksessa, ja kysyy niiden alkuperää sitten kommentoimalla. Linkkejä pitkin ihmiset siis löytävät tuotteisiin ilman suurempaa vaivaa (yritän aina muistaa laittaa linkin aukeamaan omaan välilehteensä).

En myöskään hyödy useimpien näiden linkkien klikkaamisesta mitään. Ei kilise raha tililleni, ei. Jos joskus joku sellainen linkki sattuisikin blogiini tulevaisuudessa tulemaan, joka suoraa lisäisi rahaa tilinneni klikkauksista, siitä asianmukaisesti ilmoittaisin. Adeninan linkkien kautta tulevaa liikennettä kyllä seurataan Adeninan puolesta ja jos sattuu niin, että myyntiä tulee blogini kautta paljon, saatan saada siitä jotain pientä palkintoa, mutta rahaa en siitä suoranaisesti saa. Veikkaanpa että jokainen firma muutenkin tarkkailee liikennettään, mistä tulee ja minkä verran asiakkaita. Siltä ei varmasti voi välttyä, eikä ole tarkoituskaan. Varmasti oman bloginkin kautta joku voi mennä ostoksille Cesarsille, vaikka en yhteistyötä heidän kanssaan teekään.

Siinäpä sitä olikin höpinää teille, toivottavasti joku pääsi loppuun asti! Millaisia mielipiteitä teillä on näistä yhteistyö- ja kaupallisuusasioista?


20 kommenttia:

 1. Pakko sanoa noista linkeistä. Adeninan linkeistähän me kyllä hyödytään jos heillä siellä näkyy piikki ostoissa tms. He siis näkevät kyllä mistä blogista tullaan ostoksille. Tämä olikin yhdessä heidän ensimmäisissä viesteissään mainittu. Siks on vähän harhaanjohtavaa sanoa ettei hyödy heidän linkeistä mitenkään. Tämän oon bongannu useammistakin blogeista en siis pelkästään sun blogista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio! Kävinkin uudelleen katsomassa tuon ekan viestin ja korjaan asian postaukseen :) Mutta rahaahan tuo ei tilille kyllä kilauttele vaikka kuinka klikkaisi :)

   Poista
 2. Hyvin selkesäti tiivistetty tää paljon puhuttu asia. Itsenäni ei haittaa se että kymmenessä blogissa on arvostelussa Adeninan kuukauden testituote, osaan olla lukematta jos ei nappaa. (sama näiden livboxien kanssa)

  Mua itseäni henkilökohtaisesti ärsyttää ne jotkut blogit, jotka ovat muuttuneet täysin mainosblogeiksi. Joka postauksessa on "postipojan tuomia" niistä otetaan hätäseen swatch-kuvat ja eikun seuraavien "tuomisten" pariin.

  Sun blogi on onneksi tämän yhteistyökuvion paremmalla puolella, eli kaukana tuosta mitä yllä kuvasin. Kiitos rehellisyydestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoista! On hyvä kuulla, että mun blogi vastaa ilmeisesti sunkin mielestä aikalailla sitä, mihin olen itsekin pyrkinyt. Itse yritän pitää tilanteen siinä, että kahdesti-kolmesti viikossa postaisin kunnon kynnet (eli jotain muuta kuin ostoksia, höpinää tai swatchaamista). Aika on kuitenkin rajallinen, niin tuon lisäksi sitten teen muitakin kuin ihan peruskynsipostauksia, lähinnä siksikin että haluan jotain päivitellä ja tykkään että blogi pysyy aktiivisena :)

   Poista
 3. Tämän aiheisissa postauksissa kerrotaan aina, että "kerron vain rehellisen mielipiteeni aina". Eihän kukaan nyt mainostaisi itseään muutenkaan niin, että "kerron aina epärehellisesti". :D

  Ja mitä tulee sitten tuotteeseen, niin tokihan siitä voi mielipiteen sanoa - jos on mielestään huono. Mutta sekin on kinkkinen juttu, koska kaikki tuotteet toimivat eri tavalla eri ihmisillä. Joku blogissa mainostama sekundatuote voikin olla toiselle juuri täydellinen. Tai päinvastoin, kuten mainitsit. Eikö niin? :)

  Linkeistä en edes kehtaa mainita sanallakaan, itselle on ihan sama onko ne siellä postauksessa jättiläiskirjaimilla tai harakanvarpailla. Enemmän niistä on lukijoille hyötyä kuin haittaa. En vain ymmärrä sitä kohua, mikä niistä välillä nousee kun kantaa ja mielipidettä on puolelle toisin.

  Ihan asiallista tekstiä, mutta näissäkin mielipiteissä on niin monta muuttujaa! Toivottavasti et käsittänyt kommenttiani väärin!
  - M, 20v

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ihan kuin sanoit, näissä asioissa on mielipiteitä varmasti yhtä monta kuin on lukijaakin. Nämä on minun mielipiteitäni ja käsityksiäni asioista :) Tottahan se on, että kukaan tuskin mainostaa blogiaan "lue epärehelliset mielipiteeni" :D Kuitenkin halusin kertoa, että itse haluan olla rehellinen, koska monesti sanotaan heti jos kehuu jotain saatua tuotetta, että mielipide on ostettu.

   Tietysti on niin, että jollekin huono tuote voi olla ihan hyväkin. Siksikin sanon joistain tuotteista, että tämä ei ollut syystä x minun mieleeni. Suoremmin sanon sitten taas esim. levittyvyydestä, joka yleensä ollessaan huono myös on huono.

   Itse pyrin siihen, että saadut tuotteet ja linkit olisi selkeästi merkattu, ettei ainakaan siitä tulisi sanomista, että yritän peitellä saamiani tuotteita. Suomalaisten keskuudessa usein on tulenarka aihe (jostain kumman syystä), jos bloggaaja saa jotain. Vaikka näin esim. kynsiblogissa se on ihan nappikauppaa verrattuna joidenkin life style -blogeihin.

   Poista
 4. Tämä postaus on ollu hyvä idea. Oon kyllä seurannu tuolla FB:n Kynsikoristepuolella sitä keskustelua myös ja arvostan, että bloggaaja lähtee kertomaan tästä ite. Mua kiinnostaa niin lukijana että bloggaajana tällaset asiat eikä mua haittaa, vaikka kirjottaja hyötyis mun klikkailuista jotenkin. Yhteistyökuviot on myös hieno homma, koska siitä hyötyy jokainen: yritys, bloggaaja sekä ostaja. Kunhan blogin alkuperäinen idea säilyy suht kohdillaan, niin minua ei haittaa, vaikka useamminkin tulis esiin yhteistyökuviot.

  Mutta hyvä homma, että joku innostu kirjottamaan yhteistyökuvioistaan vähän enemmän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että luit tästä aiheesta mielellään! Olen meinaan pidempäänkin halunnut tästä kirjoittaa, koska jotenkin tämä on ollut usein esillä ja monesti bloggaajat saavat huonoa palautetta heti, jos jotain ei ole omilla pennosillaan maksanut, tiedä sitten miksi. Syy, miksi en ole kuitenkaan uskaltanut tästä kirjoittaa ennen tätä on se, että tämä oikeasti on aika tulenarka aihe! Yritin pitää tekstin mahdollisimman neutraalina ja olla provosoimatta ketään liikaa, mutta varmasti joku voi tämänkin käsittää väärin. Kuten väärin voi käsittää ihan kaiken muunkin halutessaan :D Pääasia, että tästä herää jonkinlaista keskustelua, oli se sitten positiivista tai negatiivista.

   Poista
 5. Se on kyllä jännä kun aina silloin tällöin pompsahtaa pinnalle tällaiset mainonta- ym asiat blogien osalta, tällä kertaa sitten kynsiblogien.. Siun blogissa en kyllä oo koskaan mitään epämääräistä huomannutkaan, että ihan asiallisesti oot hoitanut postauksissa saaduista tuotteista kertomisen jne. Siinä koristelujenkin keskustelussa taidettiin keskittyä lähinnä yhteen blogiin, ainakin keskutelun loppusuoralla alkoi vaikuttaa siltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näin on! Tällä kertaa kynsiblogit veitsen terällä... Kyllähän nämä jutut varmaan puhuttavat varsinkin jos huomattavan paljon on sellaista asiaa, missä on saatuja tuotteita.
   Mä en lukenut ilmeisesti sillä silmällä sitä keskustelua, että olisi huomannut mistä blogista oli kyse :D Vinkkaa mulle, mistä oli ehkä kyse vaikka facen kautta tai maililla..?

   Poista
 6. Itselleni on ihan sama, mistä bloggari tuotteensa saa ja sekin on oikeastaan ihan sama, kirjoittaako hän arvostelunsa hyötymismielessä yltiöpositiiviseksi vai pitääkö oman linjansa ja mielipiteensä erillään tuotteen alkuperästä. Kyllä sen verran pitää olla lukijallakin (eli minulla) mediakriittisyyttä, että osaa ottaa muiden mielipiteet mielipiteinä riippumatta siitä, mitä niiden mielipiteiden taustalla on.

  Olenkin tästä maininnut jollekin bloggarille aiemmin, mutta enemmän korpeaa se, mihin osa bloggareista on ryhtynyt. Joka postauksessa pitää mainita, että "mielipiteet ovat omiani, enkä hyödy millään tavalla teidän klikkauksistanne". Aletaan vähitellen viedä hommaa siihen toiseen ääripäähän, ettei nyt vaan kukaan vahingossakaan epäilisi, että tässä jotenkin valheellisesti arvostellaan tai ollaan vilpillisesti johtamassa ihmisiä harhaan mainoslinkeillä. Kohta varmaan joku keksii alkaa joka postauksen alkuun kirjoittamaan varoitustekstejä kissan kokoisin kirjaimin.

  Eipä silti, on jokunen blogi mennyt ihan pilallekin tuon ainaisen mainostamisen takia. Ei enää oikein jaksa kiinnostaa, että "tätäkin tuotetta saa täältä samasta nettikaupasta, mihin tässä postauksessa on muutenkin jo 30 linkkiä ja jota olen myös kahdeksassa edellisessä kirjoituksessa mainostanut ihan ilman hyötymistarkoitusta".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mielipiteestä Jane! Toi onkin mielenkiintoinen asia, että tavallaan moni haluaa korostaa sitä, että mielipide on oma eikä ostettu, eikä linkit aiheuta mitään taloudellista hyötyä. Itse näen sen niin, että helpommin tulee sitä sanomista (ainakin nyt kun aihe on ollut jo jonkin aikaa pinnalla), jos kehuu tuotetta eikä sitten vielä kerro, että mielipide ei ole kaunisteltu. Niin hassulta kuin tuo kuulostaakin, niin se on vielä tottakin :D
   Onhan se todella outoa, että siitä pitää erikseen vielä kertoa, mutta aina on joku joka ei halua sitä uskoa :D Monipiippuisia juttuja.

   Poista
 7. Miten päädyit tekemään yhteistyötä yritysten kanssa? Mä haluaisin meidän blogille jonkunnäköstä yhteistyötoimintaa,mutta mulla ei ole pienintäkään havaintoa että miten sitä voisi saada..
  tää sun blogi on ihana<3

  t.iitu

  erilaisiakynsia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitain yrityksiä olen itse kysynyt, mutta tämä on mennyt myös toisten kanssa toisin päin. Välillä olen tehnyt kertaluontoisia juttuja yritysten tuotteista, kuten pariin kertaan BBE:n kanssa Flormarin lakoista tai kerran Theboksen kanssa, myös tuollaiset kertajutut on kivoja :)
   Kannattaa olla rohkea ja lähettää sähköpostia yritykseen josta on kiinnostunut, ja kysyä asiaa!

   Poista
 8. Olen samaa mieltä kanssasi näistä yhteistyöasioista. On kiva nähdä onko tuote saatu jostain vai itse hommattu ja hyötyykö blogi linkkauksista rahallisesti. Minua ei varsinaisesti harmita paljoa se, vaikka joku ei asiasta ilmottaisikaan blogissa ja mielestäni jotkut ovat vetäneet tämän jutun ihan liian suurille urille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäkin monesti vähän häiritsee, jos bloggaaja ei ole ilmoittanut, mistä on tuotteen saanut. Tämä jo ihan siltä kannalta, kun tiedän että yritys tekee yhteistyötä sen takia että saisi mainosta, ja jos alkuperää ei mainitse, ei myöskään saa mainosta. Kiitos sullekin mielipiteestä :)

   Poista
 9. Mua ei yhtään haittaa, vaikka joissain blogeissa näkyy suht. paljon mainosmielessä saatuja tuotteita ja arvosteluja, kunhan bloggaaja kuitenkin kirjottaa rehellisen mielipiteensä ja blogilla on muutakin sisältöä. Jos joltakin lakkamerkiltä tulee kiinnostava kokoelma, niin luonnollisesti haluan lukea siitä arvosteluja ennen mahdollista ostamista. Mielestäni tällainen yrityksiltä saatujen tuotteiden arvostelu ja esitteleminen ei aiheuta kenellekään mitään haittaa, kunhan on oltu rehellisiä arvostelussa. Ja epärehellisyyshän tulee esiin aika pian. Myöskään linkit eivät haittaa, miksi haittaisivat? Jos ei kiinnosta, niin eihän niitä ole pakko klikkailla auki.
  Mutta liika on kuitenkin liikaa. Tiedän pari blogia, jotka tuntuvat nykyään olevan enää vain mainoksia varten ja intohimo tekemiseen on kadonnut. Sellainen on ikävää, mutta onneksi siihen ei törmää kovin usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ajattelen tuon tuotteiden esittelemisen niin, että siitä on hyötyä myös lukijoille! En itsekään koskaan osta mitään lakkoja katsomalla ensin toisten blogeista mielipiteitä :)
   Yritän omassa blogissa pitää sen intohimon nimenomaan kynsien tekemiseen, siksi muutamasti olen kieltäytynytkin yhteistyötarjouksista. Mieluummin esittelen jotain, mikä oikeasti kiinnostaa, oli se sitten oma kustantamaa tai saatu jostain.

   Poista
 10. Kiitos aiheen avauksesta! Tää on just sellaista läpinäkyvyyttä jota bloggaajissa arvostan; tuodaan asiat julki ilman että lukiat ovat siihen painostaneet. Ja itsekin tässä kerroit suoraan tuon, että Adeninan päästä saattaa tulla sulle jotain alennuskuponkia tai muuta vastaavaa liikenteen perusteella. Tällaisia juttuja moni lukija kun ei edes tiedosta että yhteistyökuviot voivat pitää sisällään.

  Arvostan sun blogissa myös sitä että oikeasti käytät niitä saamiasi tuotteita! Eikä vain niin että lätkäiset sen saamasi lakan tikulle ja otat pari pullokuvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuulla, että arvostat tällaisia postauksia! Jostain syystä Suomessa, ja ainakin nyt kynsiblogeissa, yhteistyökuviot on jostain syystä vähän vaiettu asia.
   Tuosta että käytän oikeasti tuotteita, enkä vaan tikuta; olen vähän perusluonteeltani sellainen että kun tehdään niin tehdään sitten kunnolla :D Olen sitä mieltä, että kun kerran teen YHTEIStyötä jonkun kanssa, niin myös yrityksen kuuluu saada siitä hyötyä :)

   Poista