lauantai 22. syyskuuta 2012

Leimaustutoriaali

Halusin tehdä ihan perustutoriaalin vinkkeineen leimaamisesta, joten tässä sitä nyt olisi. Haluan korostaa, että vinkit perustuvat omiin kokemuksiin ja mielipiteet ovat aina mielipiteitä!


Tarvitset: leimauslaatan, leimaamiseen soveltuvan lakan, stampperin, scraapan / vanhan kortin ja päällyslakkaa. Kerron jokaisen kohdan yhteydessä hiukan käytetyistä välineistä.
Lisäksi tarvitset vanulappuja ja kynsilakanpoistoainetta sekä alustan sotkuilta välttyäksesi.

Vasemmassa laidassa on kaksi leimasinta, Konadin ja XL-leimasin. XL-leimasin on pehmeää materiaalia ja Konadin oma jäykempää. Siksi niillä leimaaminen vaatii hiukan eri tekniikkaa. Kuvissa olen käyttänyt XL-leimasinta, koska se on mielestäni kätevämpi.

Ennen aloittamista on hyvä pyyhkäistä sekä laatta että leimasin puhtaaksi vanulapulla ja kynsilakanpoistoaineella.


1. Levitä runsaasti lakkaa haluamasi kuvion päälle. Lakkaamiseen sopivat erityisesti Konadin leimaamiseen tarkoitetut lakat, mutta yleisenä sääntönä voidaan pitää, että runsaspigmenttiset, yhdellä kerroksella peittävät lakat käyvät monesti myös leimaamiseen.


2. Vedä ylimääräinen lakka pois scraapalla. Itse käytän tähän hommaan monesti vanhaa muovikorttia: se on taipuisampi käteen eikä naarmuta laattoja. Älä paina liian kovaa, vaan pyyhkäise kevyesti ja pidä scraapan ja laatan välinen kulma pienenä. Näin lakkaa jää kuvioon sopivasti.

Jos pyyhkäiset lakkaa scraappa liian pystyssä, lakkaa voi lähteä kuviosta liikaa eikä leimaaminen onnistu.
Pyyhkäisyn jälkeen pyyhi scraapasta ylimääräinen lakka pois. Tämä kannattaa tehdä vasta, kun kuvio on jo kynnellä, koska leimaaminen vaatii hiukan nopeutta.


3. Siirrä kuvio leimasimeen. Käytin itse pehmeää XL-leimasinta, sen voi kevyesti painaa laatan päälle.  Konadin leimasinta kannattaa pyöräyttää kevyesti laatalla, jolloin kuvio tarttuu siihen. Älä paina liikaa, se voi estää kuviota tarttumasta.


4. Nyt kuvio on leimasimessa. Onnistuneen kuvion voit siirtää nopeasti kynnelle, mutta jos kuvio ei ole kokonainen, voit poistaa sen pyyhkäisemällä kynsilakanpoistoaineella.

Jos et meinaa saada kuviota siirtymään laatasta leimasimeen, voi olla ettet ole tarpeeksi nopea. Kuitenkin joskus auttaa, kun leimasimen pintaa viilaa levyesti karheammaksi. Tarkista myös, että käytät  oikeanlaista kynsilakanpoistoainetta välineiden pyyhkimiseen. Tästä tulee tekstiä pian.


5. Siirrä kuvio kynnelle. Pehmeällä XL-leimasimella voit painaa kynnen leimasimeen tai pyöräyttää leimasinta kynnellä kuten Konadin leimasimenkin kanssa. Konadin leimasimella kuvio pyöräytetään kynnelle painamatta.


Nyt leima on siirtynyt kynnelle! Mikäli kuvio ei siirtynyt kunnolla, voit kevyesti pyyhkäistä sen pois esimerkiksi lakanpoistoaineeseen kostutetulla topsipuikolla. Jos olet käyttänyt värilakan päällä päällyslakkaa, leiman voi poistaa huolettomammin tekemättä reikää värilakkaan.


6. Puhdista laatta kynsilakanpoistoaineella joka leimaamisen jälkeen. Aineen täytyy olla öljytöntä, koska rasvaisuus haittaa kuvion tarttumista. Itse olen leimannut onnistuneesti X-tran kynsilakanpoistoaineella, sekä Lidlin Cien-merkkisillä asetonittomalla ja asetonipohjaisella aineella. Toiset käyttävät tähän myös puhdasta asetonia.

Pyyhi myös leimasin, mikäli siinä on suttuja.

Nyt voit leimata myös muut kynnet!


7. Levitä päällyslakka. Omasta mielestäni parasta päällyslakkaa leimojen päälle on Konadin oma päällyslakka, joka ei levitä kuvioita. Odota tarpeeksi kauan ennen kuin laitat päällyslakkaa. Sitä kannattaa levittää mahdollisimman vähillä vedoilla ja kevyesti, jotta leimat eivät leviäisi. Erityisesti musta leimauslakka leviää helposti!

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä, tosi paljon hyviä pieniä vinkkejä oli! Pitäisi taas vain rohkaistua ja kokeilla leimaamista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pumpulipupu! Kokeile vaan rohkeasti, varsinkin Konadin laatoilla ei ole niin kiirekään noiden siirtämisien kanssa. Ihan hyvin ehtii vähän kohdistellakin :) Toisen merkkisillä voi olla matalampia kuvioita ja niiden kanssa pitää lätkiä aika tahtia välillä :D

   Poista
 2. Selkeä tutoriaali, josta on varmasti monelle apua :)
  Ja kauniit kynnet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nymphadora! Toivotaan että jota kuta auttaa :)

   Poista