sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kaappien kätköistä

Meikäläisellä ja pikkutylleröllä oli eilen tyttöjen ilta, sillä iskä oli lähtenyt kaverinsa polttareihin :) Nooh, meidän tyttöjen ilta vaihtui aika nopeasti vähän muuksi, koska ilta tuli vietettyä mun omalla isällä, elikä pikkutyllerön vaarilla.

Juu siis, pääpointtiin pääsen ihan kohta, sillä isä on kova valokuvaamisen harrastaja ja olen itsekin kysellyt paljon neuvoja omaan kuvaamiseeni. Aikaisemminkin puhuin jo sitä, että yksinkertaisesti tuossa mun kamerassa ei vain tekniikka riitä vähänkään hämärämmässä kuvaamiseen...suora auringonpaiste on siis ollut kesällä kaveri. Mutta talvi on tulossa.

Kuva täältä.
Sitten päästään siihen, että koska isä on intohimoinen kuvaaja, myös niitä kameroita on vuosien varrella ollut. Kaapien perältä löytyi muovikassi, joka paljasti Panasonic Lumix DMC-FZ5EGM -kameran! Arvatkaas, olinko tyytyväinen kun tuo muovikassi (+jalka) menivät pikkutyllerön rattaiden koriin ja isä sanoi, että takaisin ei saa tuoda :D

En ole vielä kerinnyt tehdä edes uusia kynsiä, ja nyt näyttää siltä, että tässä kameran käytön opettelussaki menee hetki, joten vielä vähän aikaa joudutte odottamaan uusia kynsiä. Huomenna kyllä varmasti teen, mutta katsotaan, koska saan kuvauksen menemään putkeen :)

9 kommenttia:

 1. Haha, ei vissiin ollut kameran ominaisuudet ihan tarkassa muistissa? :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai tiedätkö sä tästä kamerasta jotain enemmän kuin mä? :D Toi meidän puhelinkeskustelu koski siis mun vanhaa kameraani, josta meidän isä ei tiennyt mitään kun vaan puhelimessa neuvoi :D

   Poista
 2. Pitäis olla melkonen kamera että herkkyyden (jos meinasi ISOa) saa säädettyä kuuteen tonniin! Omassa järkkärissäni kun se on max 1600. :D

  Mut onnea uudesta kamerasta, toivottavasti olette onnellisia yhdessä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä tiedä, mikä kamera se on, mutta ihan hiton kallis, kun tuntee meidän isän. Se sanoo ettei leluja osta :D Ammattilaisvehkeet varmaan on...

   Poista
  2. Esim. ammattilaiskamerat, kuten Canon Eos Mark II-III jne, yltävät yli 20 000 ISO-herkkyyteen. Mutta näissä onkin kyse sitten jo oikeasti ammattilaiskuvaajille tarkoitetuista kameroista, ja hintakin alkaa olemaan jo kolmen, neljän, viiden tonnin hujakoilla. Siis pelkkä runko. Mutta ne ovatkin jo ihan lukunsa erikseen. Ei kynsibloggaaja edes tee sellaisella mitään, ainakaan pelkkää kynsibloggausta varten. Tai ainahan sellaistakin voi käyttää, mutta siinä alkaa olla kyse jo karpäsen tappamisesta ydinpommilla.

   Poista
  3. Ja ammattikuvaajat yleensä tietävät, että tavan pokkarit yms eivät todellakaan yllä noihin yllämainittuihin ISO-herkkyyksiin. Ei edes aloittelijajärkkärit, vähän kalliimmatkaan. Kennon loistavuus ja ISO-herkkyyden maksimisuurus kävelevät käsikädessä.

   Poista
 3. Tuli mieleen, että tuo iso-herkkyyden säätäminen ei välttämättä ole paras ratkaisu kynsikuvien valotuksen korjaamiseen. Kohina lisääntyy roimasti suurilla iso-herkkyyksiää (ja siksipä suuria iso-herkkyyksiä ei olekaan kuin (todella) kalliissa, hyväkennoisissa kameroissa.

  ISO-herkkyys on digikameroissa käytännössä sitä, että kennon signaalin vahvistus kasvaa ISO-luvun kasvaessa, ja tätä myötä tietysti kohina lisääntyy. Mitä vahvempi signaali, sitä suurempi kohina - oli kyse mistä tahansa elektroniikasta.

  Ennemmän lähtisin kaltaisilla peruskameroilla korjaamaan valaistuksen puutteellisuutta esimerkiksi kunnon valaistusolosuhteilla. Täysspektrinen luonnonvalolamppu on todella kätevä, eikä loppupeleissä edes kallis - jos niitä kunnon kuvia haluaa talvella ym. hämärinä vuodenaikoina ottaa. Toinen vaihtoehto on lisätä valotusaikaa, mutta tämäkään ei aina toimi toivotulla tavalla.. Kannattaa etsiä netistä aloittelijan oppaita kuvaamisen saloihin, niitä kun löytyy ihan ilmaisia ja runsain määrin, ammattilaisten ja harrastelijoiden näkökulmasta - myös suomenkielisinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletan kirjoitustyylistä, että anonyymi on varmaan kaikissa samainen ihminen (ainakin toivottavasti) :D
   Mun omassa kamerassa siis ei valotusaikaa pystynyt itse säätämään ollenkaan. Oikeastaan ainoat mitä pystyi säätämään oli ISO-herkkyys ja aukko, mutta käytännössä kumpaakaan ei "voinut" säätää, koska hiukan hämärämmässä ne olivat automaattisäädöillä jo maksimissaan.
   Toi valaistus on kyllä se, mistä ensin lähdin liikkeelle, mutta kun tosiaan opiskelijabudjetilla olen liikkeellä, niin en mitään kovin tehokkaita valoja ruvennut hommaamaan pelkkiä blogikuvia varten.
   Summa summarun olen erittäin tyytyväinen siihen, että tuon tason kameran sain nyt käyttööni. Isäni ei siis tosiaankaan ole ammattilainen, eikä hänellä ylipäätään ollut mitään tietoa vanhasta kamerastani. Tuossakaan kamerassa ei ole paljonkaan kummemmat nuo arvot esim. juuri ISO-herkkyydessä, mutta näköjään jokin siellä optiikassa on parempaa (plus että enemmän voi käsin säätää), koska kuvat tulivat heti tarkkoja pelkillä automaattisäädöilläkin.
   Kauhee selitys, en tosiaan tiedä kuvaamisesta paljon mitään ja vasta opettelen, joten tietty vinkit on tarpeen, kiitos!

   Poista
  2. Niin tosiaan, jos nyt jäi vielä epäselväksi, kuten ehkä jäi kun luin ton kirjottamani, niin siis toi on hyvinkin peruskamera, minkä nyt sain isältäni ja isällä itsellään on "parempi" ja kallis kamera.
   Ja oon kyllä muutamalla nettisivulla käynyt hiukan alkeita katselemassa ja kyllä siellä on tuo ISO-herkkyys mainittu hämärässä kuvaamisen kanssa (ja siis hämäräksi lasken tuolla mun vanhalla kameralla sen että aurinko ei paista, mutta seison päivän valoisimpaan aikaan suoraa ikkunan edessä).

   Poista